Voetklachten

Scheefgroei

Behandeling: bij ‘Hallux Abducto Valgus’ wordt allereerst gekeken waardoor deze ontstaan is. Meestal komt dit door het verkeerd afwikkelen van de voet. Zowel de voetstand, als lopen als de voet zelf worden hiervoor onderzocht. Uiteindelijk zal er een podotherapeutische zool/inlay worden gemaakt om het looppatroon en de stand te corrigeren. Hiermee zal de scheefstand en de eventuele “knobbel” op het grote teengewricht opzich niet verdwijnen, maar de oorzaak wordt wel aangepakt en daardoor wordt het proces van steeds schever staan geremd tot gestopt. Daarnaast kan er een siliconen orthese gemaakt worden om de eerste en tweede teen te separeren zodat deze elkaar niet meer kunnen irriteren. Forse scheefstand of een grote verdikking kunnen alleen chirurgisch worden verwijderd. Dit is echter vaak niet de oplossing voor de oorzaak van het ontstaan.

 

Algemene voetklachten

Kindervoeten – Babyvoeten
Behandeling: bij kinderen tot een jaar of vijf zal ik niet snel zooltjes maken. In de ontwikkeling van een kind zie je dat kinderen tussen 3-6 jaar wat naar binnen zakken met hun enkels. Alleen als dit problemen geeft als struikelen of pijnklachten zal ik wat ondersteuning en correctie in het schoentje zelf maken. Wel houd ik het kind elk half jaar onder controle om te zien of de ontwikkeling goed gaat. Ook zie je wel dat jonge kinderen de teentjes over elkaar hebben, Hiervoor maak ik geen orthese, want dat gaat veel te snel stuk bij kinderen. Wel pas ik een fixteentje toe. Dat is een elastisch soort klittebandstripje, dat corrigerend tussen de teentjes geslingerd wordt. Het is zacht en irriteert dus niet, het kan gewassen worden en is verstelbaar dus kan lang mee in de groei.
Motonse neuralgie – Zenuwbeknelling tussen de middenvoetsbeentjes / Voorvoetklachten – kapselontsteking
Behandeling: ook hier is een gedegen onderzoek naar de oorzaak van de klachten essentieel. Er kan een siliconen teenorthese gemaakt worden die de tenen stabiliseert en de druk aan de voorzijde van de bal van de voet reduceert. Als dit niet afdoende is of er zijn meer klachten, dan zullen er zolen gemaakt worden met drukverdelende elementen voor de gehele voorvoet en specifiek een element dat wat spreidend werkt op de
middenvoetsbeentjes om zo de geïrriteerde weefsets te ontlasten. Ook wordt het lopen en staan gecorrigeerd en zo geoptimaliseerd. Waar nodig ook een schoenadvies; geen smalle/spitse schoen en een hak niet hoger dan maximaal 4 centimeter.

Hielklachten

Peesplaatontsteking – Hielspoor
Behandeling: eigenlijk zijn dit twee verschillende dingen; peesplaatontsteking aan de hiel (fasciitis plantaris) geeft vooral startpijn en (uitstralende) pijn bij langer belasten onder de hiel en voetholte. Een hielspoor is een soort haakvormige kalkafzetting op de aanhechting van de peesplaat op de hiel. Deze geeft vooral centraal stekende pijn onder de hiel. Beide kunnen tegelijk aanwezig zijn. Als de klacht recent is (< 6-8 weken) en er verder geen klachten zijn, dan zal er meestal een taping worden geplaatst en advies worden gegeven m.b.t. belasting (belastbaarheid). Deze zal 2-3 keer herhaald worden in een periode van ongeveer 4-6 weken. Is de klacht Langer aanwezig dan heeft tapen weinig zin meer en zullen er, na een gedegen onderzoek zolen gemaakt worden welke de spanning op de peesplaat verlagen, drukreducerend en stabiliserend werken. Ook hier is advies m.b.t. rust en belasting¬ (belastbaarheid) belangrijk evenals schoenadvies. Een schoen met laag hakje geeft minder druk op de hiel en verlaagt de spanning op de pezen.

 

Huidafwijkingen

Clavus – likdoorn – eettpit
Behandeling: de likdoorn wordt eerst deels met een mes en daarna met een scherp freesje uitgeboord. Daarna kan er een keratolytische zalf worden aangebracht om het eelt zachter te houden en aangroei te reduceren. Komt de likdoorn telkens terug, dan wordt de oorzaak achterhaald en daar de therapie op toegepast. Er zal dan een drukverdelende en corrigerende siliconen teenorthese gemaakt worden of zolen die het lopen en staan corrigeren en zo de druk en wrijving verhelpen. Hierdoor zal het telkens terugkeren van de likdoorn ophouden. Ook hier is een schoenadvies belangrijk.

 

Wratten

Bij wratten zal zo ver mogelijk het wratweefsel verwijderd worden. Daarna wordt de wrat aangestipt. ik gebruik een ander middel dan de huisarts. Dit is minder tot niet pijnlijk, vooral bij kinderen prettig. Ook is gebruik van een stukje ducktape op de wrat een beproefd middel.

Ingegroeide nagel

Behandeling: eerst wordt er gekeken en gevoeld of de nagel daadwerkelijk is ingegroeid of tegen de nagelwal aan drukt. Als de nagel ingroeit zal ik een klein deel (spicula) van de nagel verwijderen, een soort wigje/splinter welke in de huid steekt. Dit deel van de nagel is al los van de ontsteking. Er wordt dus niet in de huid zelf gesneden! Als de splinter weg is en de nagelwal glad, is gelijk de meeste pijn al verdwenen. Eventueel wild vlees wordt aangestipt met een middel dat desinfecterend en indrogend werkt. Ook wordt in de nagelwal een soort gaasje geplaatst wat separair werkt. Waar nodig kan er daarna een nagelbeugel geplaatst worden. Dit is een handgebogen corrigerend beugeltje, dat op de nagel geplaatst wordt om deze tijdens te groei rechter te krijgen. Dit beugeltje wordt elke 6 tot 10 weken herplaatst totdat de nagel de gewenste vorm heeft gekregen.